Πέτσας: Αυστηρότερα μέτρα Πρωτοχρονιά αν δεν τηρηθούν υφιστάμενα Χριστούγεννα


Για νέα σκληρότερα μέτρα την Πρωτοχρονιά, αν δεν τηρηθούν τα υφιστάμενα και παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού τα Χριστούγεννα, προειδοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Τόνισε ωστόσο ότι προς το παρόν δεν τίθεται τέτοιο ενδεχόμενο, αρκεί να εφαρμοστούν τα υφιστάμενα μέτρα προσθέτοντας ότι όλα εξαρτώνται από τις μετακινήσεις ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Στο μεταξύ, ανακοίνωσε ότι από σήμερα το βράδυ τίθεται σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα τεστ. Όπως επισήμανε, είναι κρίσιμης σημασίας η παρακολούθηση του επιδημιολογικού παράγοντα για τη μέτρηση της διασποράς στην κοινότητα, του «δείκτη θετικότητας» του κορωνοϊού. «Η παρακολούθηση του δείκτη θα μας επιτρέπει να έχουμε ακριβή εικόνα για την μετάδοση του ιού στην κοινότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.  

«Σε αυτό το πλαίσιο, από σήμερα το βράδυ, μπαίνει σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα με στόχο την καθημερινή διενέργεια 12.000 περίπου δωρεάν δειγματοληπτικών ελέγχων σε όλη την επικράτεια», πρόσθεσε.  Για την υλοποίηση του προγράμματος έχει δημιουργηθεί μια νέα πλατφόρμα στη διεύθυνση screening.gov.gr και έχουν καθοριστεί 386 σταθερά σημεία ελέγχου στα οποία συμπεριλαμβάνονται Κέντρα Υγείας, μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων και υγειονομικές μονάδες του ΕΟΔΥ. Στην πλατφόρμα, αυτή, μπορεί κάθε πολίτης να δηλώσει ενδιαφέρον για take a look at και θα ειδοποιείται για τον τόπο και τον χρόνο που θα το κάνει. 

Το πρόγραμμα αφορά όλους, με εξαίρεση όσους παρουσιάζουν συμπτώματα, οι οποίοι θα πρέπει να έρχονται σε επικοινωνία με τον γιατρό τους για να κάνουν τεστ στα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία.

Σε ό,τι αφορά στα εμβόλια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, για την έγκριση  του πρώτου εμβολίου κατά του κορωνοϊού, αυτού της Pfizer. «Κάθε χώρα θα λαμβάνει τα εμβόλια που της αναλογούν με βάση τον πληθυσμό της και δεν θα υπάρχει καμία απολύτως διαφοροποίηση ως προς τον χρόνο παραλαβής. Ο πρώτες παρτίδες θα φτάσουν  στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου και από την επόμενη, θα μπορούμε να ξεκινήσουμε τους πρώτους εμβολιασμούς σε νοσοκομεία αναφοράς», δήλωσε. 

Όπως τόνισε, σύμφωνα με τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού θα προηγηθούν οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, θα ακολουθήσουν μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και οι περίπου 2,4 εκατομμύρια πολίτες άνω των 65, «καθώς από  αυτές τις ηλικίες προέρχεται το 85% των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους από την πανδημία και το 60% των διασωληνωμένων». 

Σχετικά με τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι από σήμερα στις 6 το πρωί όλοι όσοι έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, υποχρεούνται να παραμένουν σε κατ’ οίκον απομόνωση 7 ημερών αντί 3 ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα, ενώ υπογράμμισε ότι η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας θα αξιολογήσει εκτενέστερα τα επιστημονικά δεδομένα που διαμορφώνονται και θα επανέλθει με τυχόν νεότερες εισηγήσεις.

Πηγή: skai.gr



Supply connection

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *